Dostupni linkovi

Embargo smanjio plasman robe iz Srbije na Kosovu



Godinu dana nakon što je okončan dvomesečni embargo na uvoz robe iz Srbije na Kosovo, prodaja proizvoda iz Srbije na tom tržištu je pala gotovo za petinu, objavio je danas EurAktiv Srbija.

Prema podacima Privredne komore Srbije u prvih šest meseci 2012. izvoz na Kosovo je opao za 13,8 odsto u odnosu na isti period 2011. godine, ali je po podacima i tvrdnjama kosovskih institucija i trgovaca taj pad znatno veći i ide do 25 odsto.

Zabranu ulaska srpske robe na Kosovo, koja je trajala od 16. jula do 16. septembra 2011. godine, iskoristili su makedonski i albanski izvoznici, ali i kosovski proizvođači hrane.

Prema podacima kosovskog zavoda za statistiku za prvih pet meseci ove godine Kosovo je iz Srbije uvezlo robu u vrednosti 94,3 miliona evra (oko 121,5 miliona dolara), što je 24 odsto manje u odnosu na isti period 2011. godine.

Prema oceni NBK, embargo nije uticao na ukupan uvoz na Kosovo, već je samo roba poput hrane, povrća i minerala zamenjena robom iz Makedonije i Albanije.

Srbija je, prema podacima Privredne komore Srbije, u 2011. isporučila na Kosovo robu u vrednosti 369,8 miliona dolara što je u odnosu na 2010. manje za 5,5 odsto.

U kosovskim marketima potvrdili su za EurAktiv da je srpska roba zemenjena najviše makedonskom robom.

Kosovska statistika pokazuje da je Srbija treće uvozno tržište Kosova, posle Makedonije i Nemačke, sa udelom od oko 11 odsto u ukupnom uvozu.

Zabrana uvoza srpske robe na Kosovo ukinuta je nakon sporazuma o carinskom pečatu koji je postignut u Briselu 2. septembra 2011. godine.

Tada su se pregovarački timovi Beograda i Prištine dogovorili da na carinskom pečatu piše "Carina Kosova" bez ikakvih državnih obeležja.
XS
SM
MD
LG