Dostupni linkovi

Od danas ponovo vozom Podgorica-NikšićŽeleznički putnički saobraćaj između Podgorice i Nikšića, nakon višegodišnjeg prekida, danas će biti ponovo uspostavljen, elektrificiranom želežničkom prugom između dva grada, najavljeno je iz javnog preduzeća "Železnički prevoz".

Pruga Podgorica-Nikšić, izgrađena 1948. godine, radnom akcijom crnogorske omladine, sada je u potpunosti rekonstruisana, a obnovljene su i sve stanične zgrade na toj pruzi.

Najlepša od svih staničnih zgrada je železnička stanica u Nikšiću, izgrađena od tesanog kamena 1937, a sada obnovljena i predstavlja kulturno-istorijski spomenik.

Vozovi će se, prema najavama, novom prugom kretati prosečnom brzinom od 83 kilometra, a rastojanje između Podgorice i Nikšića će prelaziti za 45 minuta.

Crnogorske železnice su u Španiji naručile nove vozove koji će od sredine 2013. godine saobraććati na obnovljenoj pruzi Podgorica Nikšić.

Modernizacija podgoričko-nikšićke pruge koštala je oko 80 miliona evra, a njena obnova je bila poverena jednoj češkoj firmi.

Postoji plan da pruga Poldgorica-Nikšić bude produžena u pravcu Bosne i Hercegovine.
XS
SM
MD
LG