Dostupni linkovi

Turska želi aktivno učešće u gradnji koridora Vc


Ministar komunikacija i saobraćaja BiH Damir Hadžić u nedelju je u Ankari s ministrom saobraćaja, pomorstva i komunikacija Republike Turske, Binalijem Jildirimom razgovarao o intenziviranju saradnje na izgradnji autoputa na Koridoru Vc, otvaranju aviolinije Sarajevo - Ankara, potpisivanju Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola između BiH i Republike Turske.

Govoreći o autoputu na Koridoru Vc, ministar Hadžić se osvrnuo na angažman turske kompanije Cengiz koja u saradnji s domaćom kompanijom Euroasfalt d.o.o. Sarajevo izvodi radove na deonici Sohodol - Tarčin (5 km) i deonici Lepenica - Suhodol (5,5 km).

Ministar Hadžić je istakao kako će se u 2013. godini još više intenzivirati gradnja autoputa, otvoriti sedam novih gradilišta i zaposliti više od 5.000 ljudi.

Hadžić je otvorio mogućnost novih ulaganja Turske u infrastrukturne projekte u BiH, napominjući da je BiH zainteresovana za sve modele finansijskih ulaganja: javno-privatno partnerstvo, koncesija, saradnja s Exim bankom iz Turske.

Turski ministar Binali Jildirim, potvrdio je zainteresovanost Turske za aktivno učešće u izgradnji Koridora Vc.

Yildirim je istakao važnost povećanja broja letova na realiciji Sarajevo-Istanbul i otvaranja nove aviolinije Sarajevo-Ankara.
XS
SM
MD
LG