Dostupni linkovi

Hadr iz Gvantanama vraćen u Ontario


Omar Hadr, poslednji državljanin neke zapadne zemlje zatvoren u američkoj bazi Gvantamo, koji je u zatvoru od 2002. godine nakon hapšenja u Avganistanu, vraćen je u subotu u Kanadu, saopštio je kanadski ministar za državnu bezbednost Vik Toevs.

Američko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je Omar Ahmed Hadr prebačen američkim avionom u kanadsku vojnu bazu u Trenton iz zatvorskog centra u bazi Gvantanamo na Kubi.

Hadr, koji je uhapšen 2002. godine kada je imao 15 godina, biće potom prebačen u zatvor sa visokim stepenom obezbeđenja u Milhavenu, navodi kanadsko Ministarstvo.

U decembru 2010. godine, Hadr je priznao da je odgovoran za ubistvo jednog američkog vojnika i osuđen je na osam godina zatvora.

Nakon vraćanja u Kanadu, Hadr ima pravo da sljedeće godine podnese molbu za prijevremeno oslobađanje, što je predviđeno kanadskim zakonom.

Hadr je bio poslednji državljanin neke zapadne zemlje koji je bio zatvoren u Gvantanamu. Rođen je u Torontu, a veći deo detinjstva i mladosti proveo je u Pakistanu i Avganistanu.

On je prvi optuženi maloletnik posle Drugog svetskog rata kojem je suđeno za ratne zločine.
XS
SM
MD
LG