Dostupni linkovi

Počelo suđenje papinom batleru


Suđenje Paolu Gabrielu, bivšem batleru pape Benedikta XVI, optuženom da je ukrao više desetina povjerljivih dokumenata koji otkrivaju napetosti u najvišim krugovima Katoličke crkve, počelo je jutros u Vatikanu, objavila je Sveta Stolica.

Gabriel (46) odgovara pred civilnim sudskim vijećem, a njegovog saučesnika, informatičara Klaudija Skiarpeletija zastupa advokat, prenose mediji.

Velika novosti u istoriji Vatikana je da je suđenje otvoreno za medije, ali osam redakcija mogu o ovome da izvještavaju tek po završetku saslušanja.

Gabrielu prijeti do četiri godine zatvora, jer je optužen da je mesjecima fotokopirao povjerljiva dokumenta Pape i njegovih saradnika. Pod kodnim imenom "Maria", on je dokumente prosljeđivao novinaru Đanluiđiju Nuciju, koji ih je upotrijebio u knjizi "Sua santita (Njegova svetost)", otkrivajući suparništvo i snažni animozitet Pape prema drugom čovjeku Vatikana, kardinalu Tarcisiju Bertoneu.

Bivši batler je priznao krivicu, a u iskazu je rekao da je to činio kako bi otkrio "zlo i korupciju" unutar Vatikana.Smatrao je da Papa nije dovoljno obaviješten i želio je da vrati Crkvu "na pravi put".

Gabriel je uhapšen 23. maja, proveo je 53 dana u ćeliji žandarmerije Vatikana, prije nego mu je krajem jula određen kućni pritvor. U intervjuu televiziji u februaru ove godine, Gabriel je rekao da je dvadesetak osoba "u različitim tijelima" Vatikana bilo umiješano u skandal poznat kao "Vatileaks".
XS
SM
MD
LG