Dostupni linkovi

Češka: Uhapšeno pet osoba zbog otrovnog alkohola


Češka policija privela je pet pripadnika mreže za distribuciju krivotvorenog alkohola, nakon talasa trovanja metanolom od kojeg je od početka septembra umrlo najmanje 26 lica.

"Policija je uhapsila muškarca i ženu u regionu Karlovi Vari, a tri muškarca u Moraviji na istoku zemlje", izjavila je Andrea Kavova, portparol policije.

Ona je dodala da je u ovoj akciji zaplijenjeno oko 360 litara krivotvorenog alkohola.

"Među zaplijenjenim alkoholom je i rakija od bresvke koja je distribuisana u bocama od vina bez etiketa", saopšteno je iz policije.

Policija je početkom prošle sedmice saopštila da je uhapsila dva lica osumnjičena da su odgovorna za nedavni talas trovanja.

Iz policije navode da su ova lica osumnjičena da su namjerno ubacili smrtonosnu mješavinu metanola i etanola na češko tržište alkoholnim pićima.

Ministarstvo zdravlja je potom ublažilo odredbu o zabrani alkohola i dozvolio prodaju žestokih pića proizvedenih prije 1. januara 2012. kao i boce sa dokazanim porijeklom alkohola ili "rodnim listom".

Prema lokalnim procjenama, oko 22 milion litara žestokih pića trenutno je blokirano u prodavnicama, a sada će u prodaju biti pušteno sedam miliona litara.
XS
SM
MD
LG