Dostupni linkovi

Logoraši iz Velike Kladuše dostavili dokaze protiv Abdića


Udruženje koje okuplja bivše zatvorenike logora koje su u Bosni i Hercegovini držale snage Fikreta Abdića dostavila je Županijskom sudu u Rijeci dokaze koji potvrđuju kako Abdić dolascima u Veliku Kladušu krši odredbe odluke kojom je pušten na uslovnu slobodu, te očekuje kako će mu takvo ponašanje biti onemogućeno, prenosi u subotu sarajevski "Dnevni avaz".

Predsjednik udruženja logoraša iz Velike Kladuše Alija Feriz pojasnio je kako je iz dostavljenih dokaza jasno da Abdić ne dolazi tamo kako bi posjetio porodicu, kako je to obrazložio sudu, nego kako bi držao političke govore.

"Dostavili smo materijale među kojima su i video snimke na kojima se jasno vidi da Abdić ne posjećuje nikakvu porodicu u selima oko Kladuše nego drži političke mitinge koji vrijeđaju nas, preživjele logoraše njegovih kazamata i ponovo nas dijeli i zavađa", izjavio je Feriz.

Istakao je kako su članovi udruženja ohrabreni brzim reagovanjem Županijskog suda u Rijeci, dodajući kako to dokazuje i vladavinu pravne države u Hrvatskoj.

Riječki županijski sud zakazao je za 10. oktobar ročište na kojem će se utvrditi razlozi zbog kojih je Abdić napuštao Hrvatsku nakon prijevremenog puštanja na slobodu.

"Tada će biti odlučeno hoće li mu sudac uskratiti da ubuduće napušta Hrvatsku", izjavio je portparol Suda Zoran Sršen.
XS
SM
MD
LG