Dostupni linkovi

Avramopulos pozvao Tursku da promijeni odnos prema Kipru


Grčki šef diplomatije Demetris Avramopulos pozvao je Tursku da prekine sa prijetnjama, odnosno da traži povod za rat, te da promijeni svoj odnos prema Kipru i potpunosti poštuje međunarodno pravo.

Avramopulos je na sjednici Generalne skupštine UN u Njujorku istakao da Grčka uporno insistira na jačanju saradnje sa Turskom kroz veliki broj inicijativa, u cilju poboljšanja uzajamnih odnosa i na dobrobit oba naroda, piše danas list "Famagusta gazet".

On je dodao da Grčka i dalje podržava kandidaturu Turske za punopravno članstvo u EU „pod uslovom da su ispunjeni svi kriterijumi za članstvo i provedene sve neophodne reforme“.

“Od velike je važnosti da Turska jasno pokaže da poštuje međunarodno pravo i da prekine da traži povod za rat odnosno /casus belli/ protiv Grčke, kao i promijeni stav prema Kipru, jer sve to potkopava napore u cilju postizanja mira“, rekao je Avramopulos.

On je dodao da je Grčka faktor mira i stabilnosti u istočnom Sredozemlju i nastavlja da podržava napore vlade Republike Kipar u cilju pregovora sa kiparskim Turcima, pod pokroviteljstvom UN, za ujedinjenje ostrva, uzimajući u obzir činjenicu da je Republika Kipar članica EU i predsjedavajući bloka.

“Ipak, nakon 38 godina i dalje je ostrvo podijeljeno, rezultati pregovora su poražavajući zbog beskompromisnog stava kiparskih Turaka“, istakao je grčki šef diplomatije.
XS
SM
MD
LG