Dostupni linkovi

Kineske kompanije naručile tankere za 4,5 milijardi dolara



Tri najveća kineske brodovlasničke kompanije u vlasništvu države naručile su 50
supertankera u vrednosti od 4,5 milijarde dolara, što će pomoći i kineskim brodograditeljima koje je teško pogodila kriza, javio je danas najveći kineski poslovni dnevnik.

U okviru plana da prokrene negativan ekonomski trend, kineska vlada je u prethodnih nekoliko nedelja podstakla niz investicija vrednih više milijardi dolara za nove železare, metro linije i druge korporativne projekte i javne radove.

Supertankere su naručile Čajna šiping grup (China Shipping Group), Dalijan ošn šiping (Dalian Ocean Shipping Co) i Čajna Merčants grup (China Merćants Group), javio je list Tventifirst senčuri biznis herald (21st Century Business Herald).

Kineska brodogradilišta, koja su najveća u svetu po ukupnoj tonaži, teško je pogodila ekonomska kriza. Narudžbe su opale za više od polovine zbog čega su usledila i otpuštanja.

Kinski ekonomski rast je pao na trogodišnji minimum od 7,6 odsto u tri meseca zaključno s junom. To je izuzetno veliki rast u poređenju s Evropom, SAD ili Japanom, ali loše za kompanije kojima je potreban veći rast u potražnji.

Brodogradnja i proizvodnja čelika, cementa i solarnih panela u Kini su teško pogođeni opadanjem potražnje pošto imaju velike proizvodne kapacitete.
XS
SM
MD
LG