Dostupni linkovi

EU pozdravlja sporazum o transjadranskom gasovodu



Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger, pozdravio je danas potpisivanje načelnog sporazuma između Rima, Atine i Tirane o izgradnji transjadranskog gasovoda (TAP) koji bi povezivao severoistočni deo Grčke sa jugom Italije preko Albanije.

Albanija, Italija i Grčka potpisali su juče u Njujorku, na margini zasedanja Generalne skupštine UN, načelni sporazum o izgradnji transjadranskog gasovda (TransAdriatic Pipeline - TAP), kojim treba da se snabdevaju te tri zemlje gasom iz azerbejdžanskog dela Kaspijskog jezera.

Gasovod je jedan od projekata u razmatranju za prenos gasa iz nalazišta ŠAh Deniz u Azerbejdžanu ka Evropi, čime bi se smanjila zavisnost Evropske unije od ruskog gasa.

Transjadranski gasovod krenuo bi od grčko-turske granice ka severu Grčke, zatim do Albanije i ispod Jadranskog mora do regije Apulija na jugu Italije.

Projekat je konkurencija sa projektom "Nabuko Zapad", koji predviđa transport azerbejdžanskog gasa preko Turske, zatim Bugarske, Rumunije, Mađarske do Beča. Očekuje se da će 2013. biti odlučeno koji će od ta dva projekta biti realizovan.

Konzorcijum investitora za projekat TAP uključuje švajcarsku firmu EGL, norvešku Statoil i nemački EON Rurgas.

Akcionari projekta "Nabuko Zapad" su austrijska firma OMV AG, nemačka RWE, mađarski MOL, turski Botas, bugarski BEH i rumunski Transgaz.
XS
SM
MD
LG