Dostupni linkovi

Grinpis objavio lažno saopštenje o potrošnji



Međunarodna organizacija za zaštitu okoline "Grinpis" (Greenpeace) danas je obećala da će povući neistinito saopštenje koje sadrži kod i zaštitni znak "Folksvagena" (Volkswagen).

"Grinpis" je ove nedelje na adrese 100 do 150 novinara poslao lažno saopštenje u kojem se osporava najavljeno smanjenje potrošnje "Folksvagenovog" modela "Golf" i toj firmi zamera što u proizvodnju automobila ne unosi svoje znanje o ekonomičnosti.

"Folksvagen" je zahtevao da "Grinpis" zaustavi emitovanje tog saopštenja. Dogovor je postignut danas u sudu u Parizu, saznao je AFP.

"Ta obaveza nas ništa ne košta" jer "Grinpis" ne namerava da dalje širi to "lažno saopštenje", rekao je za AFP generalni direktor te organizacije Žan-Fransoa Žulijar (Jean-Francois Julliard).

S druge strane, "Folksvagen nastavlja kampanju", upozorio je on, optuživši tu firmu da je grubo zahtevala kaznu za "Grinpis" do 100.000 evra.

U četvrtak, na službenom otvaranju Salona automobila u Parizu, "Grinpis" je tokom konferencije za štampu nemačke firme podigao transparent "Folksvagen nas zadimljava" i pustio dim iznad jednog od izloženih modela.

"Grinpis" od juna vodi kampanju za osudu "negativnog uticaja" vodećeg evropskog proizvođača automobila.

Ta organizacija tvrdi da "Folksvagen" "svom svojom težinom pritiska da bi oslabio evropske propise" o zagađenju vazduha izduvnim gasovima vozila.
XS
SM
MD
LG