Dostupni linkovi

Dokaz "Kjuriositija": Marsom je tekla drevna rekaRobotsko vozilo "Kjuriositi" (Curiosity) američke agencije NASA , koje se nalazi na površini Marsa nekoliko sedmica, otkrilo je drevno korito reke što dokazuje da je tuda nekad proticala voda.

Fotografije koje je poslao "Kjurioziti" pokazuju kompozicije stena sastavljene od šljunka i peska, a naučnici veruju da je to kamenje nekad erodiralo u vodi.

Veličina i oblik kamenja ukazuju na brzinu i dužinu rečnog toka, naveli su naučnici na konferenciji za štampu u laboratoriji NASA u Pasadeni.

Istraživači su prethodno otkrili druge dokaze o nekadašnjem postojanju vode na crvenoj planeti, ali ovo je prvi put da je otkriveno drevno korito reke, prenosi AFP.

Ovo predstavlja prelazak sa spekulacija o veličini materijala rečnog korita na direktnu opservaciju toga, smatraju naučnici.

Cilj dvogodišnje misije, vredne oko 2,5 milijardi dolara, jeste da otkrije mesto na kome su mikroorganizmi nekada mogli da se razviju.

Kao dodatak tome, "Kjuriositi" će tragati za tragovima vode i organskim jedinjenima, kao još jednom dokazu postojanja života u prošlosti.
XS
SM
MD
LG