Dostupni linkovi

AP: Ko god pobedi, ovogodišnji izbori u SAD jedinstveniOvogodišnji izbori za predsednika SAD biće jedinstveni bez obzira ko pobedi, jer nikada pre Amerikanci nisu ponovo glasali za predsednika čiji rad loše ocenjuju, kao što je slučaj sa Barakom Obamom, niti su ikad izabrali novog ako se na njega gleda negativno kao na republikanca Mita Romnija.

Agencija Asošijetid pres ocenjuje da će, osim ako se nešto drastično ne promeni do izborog dana, ovi izbori biti prvi na kojima će se desiti jedna od te dve stvari.

Pobednik će biti ili aktuelni predsednik čiji su mandat obeležili spori ekonomski rast, nezaposlenost veća od osam odsto i podrška ispod 50 odsto, ili izazivač koji se kao ličnost ne dopada većini birača i koji je u ozbiljnim nesuglasicama sa sopstvenom partijom.

Ankete urađene posle nacionalnih stranačkih konvencija pokazuju da Obama polako povećava prednost na nacionalnom nivou kao i u nekoliko ključnih saveznih država koje mogu odlučiti ishod izbora.

Sama činjenica da u anketama Romni do sada nije zabeležio jasno vođstvo kao većina izazivača na prethodnim izborima, ističe probleme republikanskog kandidata u pridobijanju birača koji baš nisu oduševljeni aktuelnim predsednikom.

Iako istorija ne može da predvidi pobednika predsedničkih izbora, ona, navodi AP, može da pomogne u razumevanju stanja aktuelene predsedničke trke.

Neki republikanci ukazuju na 1980. u nadi da će Romni dobiti zamah kao Ronald Regan kada je krajem nadmašio predsednika Džimija Kartera krajem oktobra i ubedljivo pobedio na izborima koji su među republikancima dobili skoro mitski status.

Ali, osim toga što Romni nije Regan, niti je Obama Karter, postoje još mnogi razlozi zašto 2012. nije kao 1980, ocenjuje AP.

Od početka septembra do druge polovine oktobra, Karter je prema anketama bio izjednačen ili je vodio u odnosu na Regana, ali je Regan bio u prednosti veći deo leta, a Karter gotovo celog proleća nije imao podršku iznad 41 odsto, što je znatno ispod podrške koju užuiva Obama kada se gleda njegov rejting u direktnom okršaju.

Mnogi republikaci su nervozni i zbog neubedljivog Romnijeve konvencije, njegovih izjava o nemirima na Bliskom istoku, ali i zbog objavljivanja video snimka na kojem je rekao da ga se ne tiče 47 odsto birača koji zavise od pomoći vlade.

Jedan od savetnika u štabu demokrata, iskusni strateg Pol Begala, ocenio je da su ovogodišnji izbori možda najsličniji izborima 2004.kada je Džordž Buš mlađi pomnovo izabran.

Bušov prvi mandat veći deo godine povoljno je ocenjivalo oko 50 odsto Amerikanaca, imao je kontrolu nad neizvesnom trkom i izabran je s najmanjom razlikom kojom je do tada pobedio aktuelni predsednik.
XS
SM
MD
LG