Dostupni linkovi

Pavićević: Insistirati na statusnoj neutralnosti carine KosovaŠef beogradskog pregovaračkog tima sa Prištinom Dejan Pavićević izjavio je da će Srbije insistirati na maksimalnoj statusnoj neutralnosti carine Kosova.

"Mi ćemo insistirati da se oni ponašaju samo u skladu sa činjenicama da Kosovo jeste posebna carinska teritorija, isto kao što je Hongkong posebna carinska teritorija u okviru Kine, ali najviše ćemo insistirati na ulozi Euleksa", rekao je Pavićević.

Ako bi Beograd poništio bilo koji ranije potpisani sporazum, kaže Pavićević, dijaloga više ne bi bilo.

"Mi bismo onda gurnuli prst u oko EU i napravili kontraefekat. Ako bilo koji sporazum poništimo, dobićemo vrlo prostu stvar - dijaloga dalje neće biti", rekao je Pavićević za beogradsku "Politiku".

Bivši šef pregovaračkog tima sa Prištinom Borislav Stefanović potpisao je u februaru u Briselu sporazum o integrisanom upravljanju prelazima na Kosovu i regionalnom predstavljanju Kosova.

Vlada Srbije je ove sedmice uputila pismo visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u kome se navodi da prihvata da počne primjena tog sporazuma.
XS
SM
MD
LG