Dostupni linkovi

Deripaska platio skoro 300 miliona dolara odštete



Ruski magnat Oleg Deripaska platio 250-300 miliona dolara nagodbe po tužbi preduzetnika Mihaila Černog u postupku pred sudom u Londonu, piše "Vedomosti".

Pozivajući se na izvore upućene u tok postupka, list navodi da je u nagodbi Deripaske i Černog posredovao bivši partner obojice biznismena Iskander Mahmudov, glavni vlasnik Uralske rudarsko-metalurške kompanije (UGMK) i holdinga za eksploataciju uglja "Kuzbasrazrezugolj".

Deripaska je juče potvrdio da je obustavljen postupak koji je vođen protiv njega pred sudom u Londonu po tužbi Černog.

Jedan od izvora "Vedomosti" tvrdi da je nagodba koštala Derpasku 250-300 miliona dolara, pri čemu je 20 odsto akcija Rusala (Deripaski pripada 66 odsto), na koje je pretendovao Černoj, vredelo juče na berzi u Hongkongu 1,1 milijardu dolara. Prema navodima lista, u nagodbi nije bilo drugih uticajnijih posrednika osim Mahmudova.

"To je tradicionalna ruska zabava - da se sve pripisuje odluci ili preporuci predsednika Vladimira Putina. Predsednik nema veze sa pomenutim biznismenima, a tim pre sa njihovim sudskim tužbama", izjavio je pres sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov.

Černoj je tužbu protiv Deripaske podneo još 2006. godine, tvrdeći da je, kao poslovni partner, pomogao Deripaski da digne svoju "aluminijumsku imperiju", a da ga je u podeli biznisa ovaj ostavio bez 20 odsto akcija koje mu pripadaju.

Navodno, kada je Deripaska 2001. odlučio da izađe iz zajedničkog biznisa, potpisali su dogovor prema kojem Černom pripada upravo tolika nadokanda.

Deripaska je, pak, tvrdio da on i Černoj nikada nisu bili partneri, već da mu je ovaj samo "pružao zaštitu" za određenu nadokandu, štaviše, objašnjavao je da se na to odlučio, jer je strahovao za svoj život i život svojih saradnika.

Prema oceni eksperata, na ovakav ishod slučaja mogao je uticati epilog slične tužbe koju je biznismen Boris Berezovski podneo protiv oligarha Romana Abramoviča. Berezovski je izgubio i sada mora da plati ogromne sudske troškove. Deripaska je u tom slučaju bio svedok Abramoviča.
XS
SM
MD
LG