Dostupni linkovi

Učenici u Novom Pazaru i dalje idu na veronaukuDirektori nekoliko osnovnih i srednjih škola u Novom Pazaru izjavili su danas da se fatva, kojom Islamska zajednica u Srbiji đacima i roditeljima zabranjuje prisustvo časovima veronauke, nije odrazila na broj učenika na tim časovima.

Direktori nisu želeli da komentarišu stav Zajednice koju vodi muftija sandžački Muamer Zukorlić, ali navode da se u školama proteklih dana nije dešavalo ništa neobično.

Islamska zajednica u Srbiji Muamera Zukolića je pre nekoliko dana ocenila da odabrani veroučitelji od strane Ministarstva prosvete, a na predlog Kancelarije za odnose sa verskim zajednicama, koji su većinom iz rivalske Islamske zajednice Srbije, nemaju dovoljno znanja za izvođenje nastave.

"Ono što se danas nudi kao islamska veronauka jeste trovanje dece, krivoverstvo i ubijanje njihovog dostojanstva, što u krajnjem ima za cilj asimilaciju i pokrštavanje dece ili pripremu za novi genocid", navodi se u saopštenju Veća za fatve, koje je potpisao Rešad Plojović.

Plojović je ranije pre objavljivanja fatve Sto plus radiju rekao da je problem oko izbora veroučitelja poslednjih nekoliko godina razlog što sve više učenika u Novom Pazaru umesto veronauke bira građansko vaspitanje.

U Školskoj upravi dodaju da, prema grubim podacima, oko 60 odsto učenika pohađa časove veronauke, a 40 odsto građanskog vaspitanja.
XS
SM
MD
LG