Dostupni linkovi

Janša: Sloveniji ne treba strana pomoćSlovenački premijer Janez Janša izjavio je da njegovoj zemlji nije potrebna pomoć Evropske unije, uprkos krizi u bankarskom sektoru koja je izazvala zabrinutost investitora.

U intervjuu agenciji AP, Janša je rekao da je Slovenija u stanju da sama prevaziđe pretnju od bankrota, brzim donošenjem propisa o reformi bankarskog sektora i trošenjem od tri do četiri milijarde dolara na kupovinu nenaplativih zajmova od banaka
u državnom vlasništvu.

Janša je kazao da je njegova vlada "odlučna da učini sve što je moguće" kako ne bi došla u situaciju da mora da zatraži stranu pomoć.

"Nije nam potreban novac iz evropskih mehanizama stabilnosti. Naravno da nam trebaju strukturalne reforme koje su zanemarivane u prošlosti", dodao je.

Slovenija je na udaru recesije, a državni dug prema BDP-u je ispod 60 odsto, kazao je Janša i dodao da njegova vlada planira da do kraja godine počne otkup loših zajmova od banaka.

Parlament "počinje da preduzima sve potrebne mere kako bi se Slovenije izvukla iz opasnih voda. Moramo da stabilizujemo naš bankarski sistem. To je najvažnija kratkoročna mera", kazao je Janša.
XS
SM
MD
LG