Dostupni linkovi

UN vijeće za ljudska prava donijelo rezoluciju o sigurnosti novinara


UN vijeće za ljudska prava u četvrtak je po prvi puta afirmiralo sigurnost novinara kako temeljni element slobode izražavanja, objavio je Međunarodni novinarski institut (IPI).

Tijelo, koje se sastoji od 47 članova, jednoglasno je donijelo rezoluciju na prijedlog Austrije u kojoj pozivaju države na "poticanje sigurnosti novinara kako bi mogli neovisno obavljati svoj posao" te na borbu protiv nekažnjivosti osiguravajući "nepristrane, brze i učinkovite istrage" slučajeva nasilja nad novinarima.

Na sastanku o sigurnosti novinara u studenom prošle godine, kojemu je domaćin bilo austrijsko ministarstvo vanjskih poslova, IPI je dao poticaj za donošenje rezolucije koja također podsjeća države na važnost slobode medija za demokraciju i razvoj.

"Vrlo smo zadovoljni činjenicom da je UN-ovo Vijeće za ljudska prava naglasilo značaj sigurnosti novinara za građanska prava u svim zemljama", rekla je izvršna direktorica IPI-a Alison Bethel McKenzie.

"Pozivamo članice UN-a da primjene rezoluciju i tako okončaju globalno prisutnu nekažnjivost kaznenih djela protiv novinara", dodaje se u priopćenju.
XS
SM
MD
LG