Dostupni linkovi

Ljubljana: Uhapšen i Janković i oba sina


Policija Slovenije je najavila da će uskoro predočiti nove detalje u vezi s opsežnom istragom u okviru koje je uhapšen ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković i njegova dva sina.

Janković, te sinovi Jure i Damijan, još uvijek su na informativnim razgovorima u policiji, koja je u okviru istrage započete u četvrtak rano ujutro provela 23 kućne pretrage, među ostalim i u Jankovićevoj kući u Ljubljani, te u firmama povezanim s preduzećima u njegovu vlasništvu i vlasništvu njegovih sinova, a zadržane su još tri osobe iz njihova poslovnog okruženja, prenose mediji.

Prema neslužbenim podacima koje prenose mediji, Janković se na temelju prijave porezne uprave sumnjiči za korupciju i nanošenje štete društvu, odnosno za pretakanje novca ljubljanske opštine na privatne firme s kojim su povezani on i njegovi sinovi.

Navodno je riječ o transakciji od gotovo pola miliona eura izvršenoj u poslovima prilikom gradnje sportskog centra Stožice koji je sagrađen u javno-privatnom partnerstvu ljubljanske opštine i privatne tvrtke Grep, ali i sumnjivim promjenama urbanističkih planova nad zemljištem u vlasništvu Jankovićevih kompanija.

Janković, koji još razgovara s istražiteljima u prisustvu advokata a najavio je nakon saslušanja izjavu za medije. Konferenciju je za poslije podne je najavila i policija.

Janković je ljubljanski gradonačelnik od 2006. godine, a lani je njegova novoosnovana stranka Pozitivna Slovenija (PS) osvojila najviše glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Janković je prije dolaska na mjesto gradonačelnika bio direktor robnog lanca Mercator.

XS
SM
MD
LG