Dostupni linkovi

Kukan:EK će 10.oktobra iznijeti sve uslove za nastavak integracija Srbije


Evropska komisija u izvještaju o napretku Srbije, koji će biti objavljen 10. oktobra, detaljno će iznijeti sve šta Beograd treba da ispuni za dalji napredak u evropskim integracijama, rekao je šef delegacije Evropskog parlamenta Edvard Kukan.

Kukan je nakon sastanka sa remijerom Srbije Ivicom Dačićem, rekao da će taj izvještaj saržati i odgovore na mnoga pitanja.

"Važno je sprovoditi reformu u društvu, a sam datum nije od suštinske važnosti. Bitno je da budemo spremni za budućnost i da, kada datum bude odlučen, država može spremno da pristupi integracijama", rekao je Kukan.

Kukan, koji je predvodio delegaciju od deset evropskih poslanika, rekao je da svuda u Evropi postoji veliki interes za situaciju u Srbiji, te izrazio zadovoljstvo što je cilj Vlade Srbije put ka Evropi.

On je rekao da evropske institucije pozdravljaju evropsko opredjeljenje Srbije i njen put ka Evropi, te napomenuo da će borba protiv korupcije i kriminala, reforma pravosuđa, dijalog sa Prištinom i uspješno napredovanje dovesti do odluke Savjeta ministara EU o konačnom datumu pregovora za Srbiju.

Dačić je rekao da je Srbija spremna da započne razgovor o članstvu u EU i očekuje da će se to desiti veoma brzo.

Imajući u vidu da će evropski parlament pripremati izvještaj za mart sljedeće godine, Dačić je istakao da je taj period veoma važan i da Srbija stvara takav ambijent, tako da će procesi koje vodi neminovno završiti članstvom u EU.

"Za nas u ovom trenutku nije najvažnije pitanje u kom mjesecu ćemo dobiti datum za pregovore, nego da znamo šta treba da ispunimo i da će taj proces definitivno dovesti do određivanja datuma, a da li će to biti u decembru ili sledeće godine nije suštinsko pitanje", rekao je Dačić.

On je naveo da bi Srbija voljela da taj datum bude određen u decembru, jer je Vlada pokazala istinsku opredijeljenost da ide evropskim putem.

Dačić je dodao da je nacionalni prioritet članstvo u EU, zbog čega zemlja ulaže maksimalne napore za ispunjavanje svih uslova, Kopenhaških kriterijuma, reformi, i nastavka dijaloga o Kosovu i relaksaciji odnosa Beograda i Prištine.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG