Dostupni linkovi

Predsjednik ruske Dume otkazao Strasbourg zbog "Rusofobije"


Predsjednik ruske Državne Dume Sergej Nariškin odlučio je da neće putovati iduće sedmice u Strasbourg na sjednicu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) jer njegovi prijedlozi vjerojatno neće biti saslušani zbog kritika izvjestitelja PACE-a na račun Moskve.

"Što se više bliži otvaranje sjednice Parlamentarne skupštine, to više mislimo da moje strateške prijedloge određeni čelnici Skupštine i rusofobna delegacija vjerojatno neće pravedno saslušati, rekao je Nariškin novinarima u Moskvi.

Nariškin, koji je trebao voditi delegaciju na sjednici PACE-a, planirao je govoriti o pitanjima razvoja parlamentarizma u Evropi.Ima više interesa za druge stvari. Vjerujem da bi se mogao obratiti na sjednici kada budu odgovarajuće okolnosti, kazao je.

Nariškin se trebao obratiti na Skupštini i odgovarati na pitanja 1. oktobra, a dan kasnije PACE će razmotriti novi izvještaj o ruskom poštovanju obaveza prema PACE-u, što se nije radilo još od 2005. godine.

U nacrtu izvještaja, koje su sastavili izvjestitelji PACE-a Andreas Gross i Gyorgy Frunda, poziva se na nastavak praćenja obaveza Rusije i spominju se oštre kazne izrečene ženskom bendu Pussy Riot i sporo provođenje reformi pravosuđa.

Nariškina će na čelu delegacije u Strasbourgu zamijeniti Aleksej Puškov, čelnik odbora za vanjsku politiku, koji je opovrgnuo bilo kakve planove za bojkotiranje sjednice.

Nitko ne planira ništa bojkotirati, rekao je novinarima Puškov.Puškov je kazao da delegacija "ne planira nikakvu osvetu" u Strasbourgu, uprkos očekivanjima da će Rusija biti oštro kritizirana na sjednici.
XS
SM
MD
LG