Dostupni linkovi

Kaluđerović sa diplomatama u NY:Crna Gora primjer progresa


Crna Gora je primjer multietničkog sklada, političke stabilnosti i progresa u integracionim procesima i predstavlja model za ostale države Balkana, kazao je šef turske dipomatije Ahmet Davutolu u razgovoru sa crnogorskim kolegom Nebojšom Kaluđerovićem.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) je saopšteno da je Kaluđerović na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija imao više bilateralnih sastanaka.

U razgovoru sa Davutoluom je ocijenjeno da odnose između dvije zemlje, koji su odlični, treba jačati u narednom periodu, naročito na ekonomskom planu.

Navodi se da je istaknuto i na značaj regionalnih incijativa, „jer one imaju sve veći značaj za stabilnost u regionu“.

Na sastanku sa sa ministrom vanjskih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom razgovarano je o unapređenju bilateralnih odnosa.

„Posebno je apostrofirana važnost potpisanih bilateralnih sporazuma o saradnji i razvojnih projekata u oblastima obrazovanja, šumarstva, lokalne samouprave. Razgovarano je i o situaciji u regionu“, navodi se u saopštenju.

Kaluđerović je sa ministrom vanjskih poslova Mauricijusa Arvinom Bolelom potpisao protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa.Generalnom sekretaru OEBS-a Lambertu Zanijeru, na podršci te misije demokratskim procesima u Crnoj Gori.

Šef crngorske diplomatije razgovorao je i sa slovačkim kolegom, Miroslavom Lajčakom.Evropski diplomata je pozitivno ocijenio napredak koji je Crna Gora postigla u procesu euro i evroatlantskih integracija.
XS
SM
MD
LG