Dostupni linkovi

Mediji: Privedeni gradonačelnik Ljubljane i njegov sin


U sklopu istrage o korupciji i privrednom kriminalu, slovenačka policija pretražila je kuću gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića i njegovog sina Jure, ali i još 21 lokaciju u gradu. Kako javljaju slovenački mediji, policija je čak zapečatila i ulaze u kancelarije gradske vlasti, tako da zaposleni ne mogu da uđu na posao.

Prema nezvaničnim informacijama slovenačkog lista Finance, do sada je privedeno šest osoba među kojima je i sam gradonačelnik Ljubljane. Ranije se pojavila i informacija da je uhapšen njegov sin Jure Janković.

Policija je saopštila da su pretrage i privođenja deo predistražnog postupka u kom se prikupljaju podaci povezani sa više krivičnih dela iz privrednog kriminala i korupcije. Nezvanično se, međutim, piše da se radi o aferama sa prodajom zemljišta i gradnjom sportskog centra "Stožice".

Dnevnik piše da policija istražuje i kuću Jankovićeve saradnice Jadranke Dakić, kao i čelnih ljudi dva preduzeća u čijem je vlasništvu firma "Grep", koja je gradila "Stožice". Radi se o predsedniku upravnog odbora poduzeća "Gradis" Uroša Ogrina i vlasniku "Energoplana" Zlatku Sraki.

Slovenački mediji podsećaju da je iz tamošnje poreske uprave u maju procurele informacije da je novac koji je gradska uprava uplatila "Grepu", koji je gradio stadion, preko niza transakcija završio, uz ostalo, i na računu kompanije čiji je većinski vlasnik gradonačelnik Janković.
XS
SM
MD
LG