Dostupni linkovi

Optužnica protiv Bulatovića zbog zločina nad civilima na Kosovu


Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv bivšeg pripadnika paravojne formacije “Šakali” Dejana Bulatovića zvanog “Bula” iz Kraljeva, za ratni zločin protiv albanskog civilnog stanovništva u selima Ćuška, Ljubenić i Zahač, 1. aprila i 14. maja 1999. godine.

Bulatović je optužen da je učestvovao u ubistvu najmanje 59 civila kao pripadnik jedinice kojom je komandovao Nebojša Minić zvani “Mrtvi”, u sastavu 177. Vojno teritorijalnog odreda Vojske Jugoslavije za Peć. Zajedno sa pripadnicima “Šakala” protiv kojih je u toku glavni pretres u predmetu “Ćuška” pred Odeljenjem za ratne zločine, kao i za sada NN pripadnicima Odreda, Bulatoviću se na teret stavlja zastrašivanje i teror, otimanje, pljačka i uništavanje imovine, raseljavanje stanovništva, sa ciljem da ono trajno napusti svoje domove i preseli se u Albaniju.

U selu Ljubenić lišeno je života najmanje 43 civila, dok ih je dvanaest zadobilo teške telesne povrede.

U selu Ćuška, 14. maja 1999. godine, Bulatović je, prema optužnici, lišio života tri civila, rafalno ispaljujući iz puškomitraljeza projektile u njihova tela, a zajedno sa okrivljenima Popovićem i Obradovićem izdvojio grupu od 10 civila, odveo ih u kuću Sahita Gašija, potom na njih pucao iz puškomitraljeza, rafalno ispaljujući projektile u oštećene. Preživeo je samo jedan civil, dok su posmrtne ostatke devet lica skupili su na gomilu, prekrili sunđerima i ćebetom i zapalili, zajedno sa kućom.

Istog dana u selu Zahač, Bulatović je učestvovao u ubistvu četiri civila i pljački prilikom koje je oduzeto zlato i novac u vrednosti od nekoliko hiljada nemačkih maraka.

Tužilac je predložio da se ovaj predmet spoji sa predmetom „Ćuška“, jer se radi o istom događaju i istom krivičnom delu za koje se već sudi Toplici Miladinoviću i drugima, dok je sudija za prethodni postupak odredio Bulatoviću meru zabrane napuštanja boravišta bez odobrenja suda.
XS
SM
MD
LG