Dostupni linkovi

Napolitano: Intenzivirati borbu protiv korupcijeItalijanski predsjednik Đorđo Napolitano založio se za intenziviranje borbe protiv korupcije poslije otkrivenih nekoliko slučajeva pronevjere u političkim krugovima.

"Evropa traži od nas da uložimo ozbiljne napore u borbi protiv korupcije“, rekao je Napolitano u Rimu u obraćanju na konferenciji posvećenoj teškoj ekonomskoj situaciji u regionima na jugu zemlje.

On je dodao da se rješenje ekonomske krize može i mora tražiti u prilagođavanju javne potrošnje uz primjenu strogih mjera koje moraju da uključe sve društvene slojeve počevši od onih najbogatijih.

Veliki broj visokih zvaničnika iz različitih polja političkog djelovanja bio je umiješan u korupciju i u nekoliko slučajeva pronevjere, dok se za to vrijeme Italija bori protiv sve dublje recesije.

Odgovarajući na poziv Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj da pojača borbu protiv raširene korupcije premijer Mario Monti obećao je primjenu antikorupcijske reforme, koja će početi u oktobru.
XS
SM
MD
LG