Dostupni linkovi

Evroposlanici očekuju uspešnu Paradu ponosa u Beogradu


Poslanici Evropskog parlamenta koji su najavili učešće na Paradi ponosa 6. oktobra u Beogradu, Marije Kornelisen, Jelko Kacin i Kit Tejlor izrazili su nadu da će ona biti uspešno održana u skladu sa evropskim vrednostima, saopštio je u sredu "Beograd prajd".

Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin ocenio je da je "Srbija postigla nivo zaštite prava manjina vredan poštovanja, ali da je LGBT zajednica još među najranjivim grupama" i podsetio da su srpske vlasti 2011. godine zabranile održavanje gej parade, koristeći, kako je naveo, "bezbednosni rizik kao izgovor".

"Ove godine, srpska vlada ima priliku da ispravi ovu grešku. Znamo da srpska policija i sudstvo imaju kapacitete da zaštite bilo kakav protest koji podržava manjine, a mi ćemo doprineti time što ćemo prošetati ulicama Beograda uz građane Srbije koji pripadaju najrazličitijih društvenim grupama", istakao je Kacin.

Poslanica EP iz Holandije, Marije Kornelisen istakla je da su "vrednosti koje će se isticati 6. oktobra evropske, a da Srbija u potpunosti pripada Evropi".

Kit Tejlor, poslanik EP iz Velike Britanije, preneće poruku podrške organizatorima Beograd prajda koju je uputio gradonačelnik Brajtona, grada poznatog po održavanju velikih Parada ponosa.
XS
SM
MD
LG