Dostupni linkovi

Zukorlić objavio fatvu protiv veronauke u školamaIslamska zajednica u Srbiji Muamera Zukorlića objavila je danas fatvu kojom učenicima i roditeljima zabranjuje prisustvo časovima veronauke u svim osnovnim i
srednjim školama.

Zukorlićeva zajednica je u saopštenju ocenila da odabrani veroučitelji iz Islamske zajednice Srbije Adema Ziklića nemaju dovoljno znanja za izvođenje nastave na časovima islamske veronauke.

"Ono što se danas nudi kao islamska veronauka jeste krivoverstvo i pokušaj vaspitavanja dece da robuju Beogradu i njegovim režimima", navodi se u saopštenju Islamske zajednice u Srbiji.

Zajednica je ocenila da je vlast "ugasila islamsku veronauku".

"Ono što se danas nudi kao islamska veronauka jeste trovanje dece, krivoverstvo i ubijanje njihovog dostojanstva, što u krajnjem ima za cilj asimilaciju i pokrštavanje dece ili pripremu za novi genocid", navodi se u saopštenju Veća za fatve, koje je potpisao Potpredsednik Mešihata Rešad Plojović.

Plojović je juče na konferenciji za novinare osudio "nastavak obračuna" države sa nastavnicima islamske veronauke, rekavši da je Ministarstvo prosvete na predlog Kancelarije za odnose sa verskim zajednicama nezakonito isključilo iz procesa verske nastave 21 njihovog veroučitelja.

"Od 2008. godine do danas ukupno je isterano 92 naših veroučitelja iz škola, odnosno od 103 naša predloga na spisku ih je ostalo samo 10. Nema sumnje da ovakav odnos vlasti prema islamskoj veronauci predstavlja izraz duhovno-političkog stava Beograda prema muslimanima, bez obzira ko tu vlast činio", rekao je Plojović.
XS
SM
MD
LG