Dostupni linkovi

Ešton: Pred Beogradom i Prištinom teške odluke u dijaloguVisoka predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je u razgovoru sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Njujorku da će
"biti potrebne teške odluke kako u Beogradu tako i u Prištini" kada je reč o njihovom daljem dijalogu, saopštila je danas pres služba EU.

Ketrin Ešton sastala se sa Tačijem juče u Njujorku, kako se navodi u saopštenju, u okviru njihovih redovnih razmena mišljenja o napretku Kosova ka njegovoj Evropskoj budućnosti. Oni su takođe nastavili konsultacije o dijalogu između Beograda i Prištine.

Tači je, navodi se u saopštenju, potvrdio spremnost Kosova da učestvuje u tom dijalogu.

"Visoka predstavnica je rekla da će biti potrebne teške odluke kako u Beogradu tako i u Prištini, da obe strane treba da budu spremne da se angažuju u dijalogu, uključujući na političkom nivou", navodi se u saopštenju.

Ketrin Ešton je takođe pozdravila nedavno ostvaren napredak u sprovođenju dogovora postignutim u dijalogu do sada i podvukla da je potrebno da se svi sporazumi u potpunosti sprovode bez odlaganja.

Visoka predstavnica će se sutra u Njujorku sastati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je Ešton pozdravila napore Prištine da napreduje na putu ka Uniji. Tači i Ešton sa zadovoljstvom očekuju da će 10. oktobra Evropska komisija usvojiti studiju izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
XS
SM
MD
LG