Dostupni linkovi

Pobuna sirijskih izbeglica u Jordanu zbog loših uslovaDesetine izbeglica iz Sirije, gnevne zbog vrlo teških uslova u izbegličkom kampu Zatari u Jordanu, sukobile su se s tamošnjom policijom, bacajući kamenje na kancelarije humanitarnih organizacija i na bolnicu u kampu.

U sukobima je povređeno 26 policajaca, a kamenovani objekti su razbijeni, rekli su danas zvaničnici logora, predstavnici policije, kao i same izbeglice.

Zatari se nalazi u pustinji, odmah do jordansko-sirijske granice.

Prema rečima izbeglice Abu Navrasa, policija je bacala suzavac na demonstrante koji su tražili bolje uslove, bolju hranu i obrazovanje za svoju decu.

Navras je takođe rekao da su mnoge izbeglice razočarane i da hoće da se vrate kućama u Siriju.

U kampu živi 32.000 Sirijaca koji su pobegli od građanskog rata u domovini.

Oni su se i prethodnih sedmica bunili, organizujući manje protestne skupove uglavnom zbog zmija i škorpija. Takođe su tražili da njihovi šatori budu zamenjeni kamp prikolicama kako bi se bolje zaštitili od pržećeg sunca, hladnih noći i sveprisutne prašine.

Reagujući na proteste u kampu Zatari, brojni Jordanci su izašli na ulice u obližnjem gradu Mafrak, tražeći da Sirijci budu vraćeni kućama zbog "nezahvalnosti" zemlji koja ih je primila, rekao je jordanski ministar informisanja Sameh Majtah.

Portparolka UNHCR u Ženevi Melisa Fleming (Meliša) rekla je da će ova agencija UN za izbeglice sprovesti istragu u vezi sa "pritužbama koje su izazvale ove nerede".
XS
SM
MD
LG