Dostupni linkovi

Kacin: Nezavisno pravosuđe ključni izazov za Srbiju



Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin ocenio je danas u razgovoru sa srpskim ministrom pravde Nikolom Selakovićem u Briselu da je uspostavljanje nezavisnog
pravosuđa jedan od ključnih izazova nove vlade Srbije.

"U narednim mesecima videćemo kako teče implementacija novih mera ministarstva pravde. Neizvesnost koja postoji u procesu reforme pravosuđa se mora što pre okončati kako bi Srbija mogla da napravi konkretan pomak nakon otvaranja poglavlja 23 i 24 tokom pregovora o članstvu (U Evropskoj uniji)", rekao je Kacin.

Kako je saopšteno posle razgovora, Kacin i Selaković razgovarali su o zloupotrebi člana 359 Krivičnog zakona Srbije od strane tužilaštva, pitanju vraćanja neizabranih sudija i tužilaca na funkcije, kao i o formiranju ekspertskih grupa i uključivanju tužilačkih i sudskih veća u proces reforme.

Kacin je ocenio da pitanju revizije izbora sudija i tužilaca treba pristupiti sistematično i obezbediti njihovu nezavisnost.

"Tužilaštvo predstavlja poseban problem i mi smo danas čuli uveravanja ministra da će se njegovom rešavanju pristupiti nepristrasno i sa dugoročnim planom", dodao je izvestilac Evropskog parlamenta.

Kacin je pozdravio najavljene promene Krivičnog zakona Srbije, uključujući i član 359 koji je "bio izvor mnogih i grubih zloupotreba i narušavanja nezavisnosti državnih organa", dodaje se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG