Dostupni linkovi

Kina porinula prvi nosač aviona



Kina je saopštila da je počela da koristi svoj prvi nosač aviona, u vreme napetosti između Kine i Japana zbog teritorijalnog spora u Istočnom kineskom moru.

Brod „Liaoning“, čiji je trup proizveden u SSSR, nazvan je po provinciji na severoistoku Kine.

Nosač aviona, nekada namenjen sovjetskoj mornarici, renoviran je proteklih godina u Dalijanu u provinciji Liaoning. U more je porinut avgusta 2011, a potom je obavio desetak probnih plovidbi.

Ipak, nezavisni eksperti navode da će Pekingu biti potrebno nekoliko godina da izgradi potpuno operativnu mornaričko-vazduhoplovnu flotu. Oni, takodje, navode da Kina planira da napravi još jedan ili dva nosača aviona.

Kina neće tolerisati bilo kakvu povredu svog suvereniteta, poručio je danas zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Džang Džiđun japanskom kolegi Čikau Kavaiju, na sastanku organizovanom u pokušaju da se ublaže tenzije nastale između dve zemlje povodom teritorijalnog spora.

Osvrnuvši se na odluku japanske vlade da od privatnog vlasnika otkupi arhipelag u Istočnom kineskom moru, koji se u Japanu naziva Senkaku a u Kini Đaoju i na koji pravo polažu obe zemlje, Džang je taj potez okarakterisao kao "grubo gaženje istorijskih činjenica i međunarodnog prava".

Odluka japanske vlade o kupovini spornih ostrva, doneta ranije ovog meseca, uticala je na pogoršanje kinesko-japanskih odnosa i izazvala antijapanske proteste širom Kine.
XS
SM
MD
LG