Dostupni linkovi

Teheran povukao kandidata za "Oskara" zbog "Nevinosti muslimana"


Teheran je saopćio da iranski kandidat za nagradu "Oskar" neće učestvovati u konkurenciji za nagradu zbog filma, snimljenog u Americi, koji je razljutio muslimane širom svijeta, javila je agencija Isna.

"Zvanično objavljujem da, zbog nepodnošljive uvrede velikog proroka islama, nećemo učestvovati na ovogodišnjoj dodjeli "Oskara" i tražimo od drugih islamskih zemalja da ulože isti protest“, izjavio je jučer iranski ministar kulture Mohammad Hosseini.

Teheran je, nakon razgovora sa producentskom kompanijom, povukao svoj film "Kocka šećera“, jedini iranski film koji je ušao u konkurenciju za nagradu Američke filmske akademije.

“Ovaj film je napravljen u Americi i tamo se održava "Oskar", a do sada zemlja koja je napravila ovaj film nije zauzela nikakav zvaničan stav“, dodao je Hoseini.

Film "Nevinost muslimana“, u kome se vrijeđa prorok Muhamed, izazvao je talas nasilja u mnogim muslimanskim zemljama, a nenasilni protesti održani su i u Iranu.

Američka vlada se ogradila od ovog filma i izrazila žaljenje zbog njegove sadržine, ali je istakla da podržava slobodu izražavanja i da ne može da ga cenzuriše.

Na prošlogodišnjoj dodjeli "Oskara" iranski film "Razvod" Asgara Farhadija dobio je nagradu za najbolji strani film.
XS
SM
MD
LG