Dostupni linkovi

Francuske državne bolnice u gubitku


Francuske državne bolnice ponovo su u gubitku, a ravnoteža u budžetu ne očekuje se pre 2013, saopštila je danas federacija bolnica.

Trenutna finansijska situacija u francuskim državnim bolnicima i dalje nije na zavidnom nivou i ove godine nije u izgledu da će se uspostaviti ravnoteža u budžetu, kako je obećao bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi, prenela je agencija AFP.

Iako je deficit prošle godine smanjen sa 544 miliona na 487 miliona evra, što predstavlja samo 1,02 odsto ukupnih finansijskih sredstava državnih bolnica i ustanova, uravnoteženje budžeta se ne očekuje pre iduće godine, smatra predsednik Federacije francuskih državnih bolnica Žerar Vensen.

Takva situacija se može objasniti povećanjem troškova lečenja i lekova, kao i većim brojem pacijenata posebno na Korzici Alzasu i Burgonji.

Manjak je zabeležilo 1.200 francuskih državnih zdravstvenih ustanova, što je više od 46 odsto ukupnog broja, a na tom spisku preovlađuju velike bolnice.

U državnim bolnicama planirano je otpuštanje 8.000 do 10.000 medicinara, da bi se smanjio deficit u budžetu.

"Bez ograničenja broja zaposlenih u državnim bolnicama, u kojima trenutno radi 800.000 osoba, nije moguće uravnoteženje budžeta planirano za 2013. godinu", tvrdi Vensen.

Predlog o ujednačavanju cena usluga u privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama, za koje se založio francuski predsednik Fransoa Oland i koji se planira da bude usvojen ove jeseni, trebalo bi da smanji manjak u kasi državnih bolnica za 150 miliona evra.
XS
SM
MD
LG