Dostupni linkovi

Ahmadinedžad: Izrael lažni režim sa zaštitom SAD



Predsjednik Irana nazvao je Izrael "lažnim režimom" sa nuklearnim oružjem i zaštitom SAD, zbog čega je izraelski ambasador u UN napustio noćašnji skup u sjedištu svjetske organizacije o vladavini zakona.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je, takođe, optužio SAD i druge zemlje za zloupotrebu slobode govora i neosuđivanje uvrede tuđih vjerskih osjećanja i "božjih proroka", aludirajući na antiislamski film koji je podstakao proteste muslimana u svijetu.

Iranski lider koji je pozvao na uništenje Izraela, iskoristio je svoj govor da kritikuje izraelsku okupaciju palestinske teritorije i pozvao je sve nacije da "pozovu na odgovornost okupatore i vrate okupirane teritorije vlasnicima".

Ahmadinedžad je za neuspjeh Savjeta bezbjednosti da osigura mir u svijetu optužio "diskriminatorno" pravo na veto koje imaju SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska. Dok se Ahmadinedžad obraćao liderima i ministrima iz više od 100 zemalja, izraelski ambasador u UN Ron Prosor izašao je iz sale Generalne skupštine UN. Američka delegacija je ostala na sastanku.
XS
SM
MD
LG