Dostupni linkovi

Konačna presuda za Lukićima za Višegrad do kraja godine


Predsjedavajući sudac Mehmet Güney u žalbenom postupku rođaka Milana i Sredoja Lukića najavio je kako će se drugostupanjska presuda, za ratne zločine nad Bošnjacima u Višegradu – izreći prije zimske pauze u radu Haškog suda, sredinom prosinca ove godine, javlja dopisnik RSE.

Milan Lukić je osuđen u prvom stupnju na doživotnu kaznu zatvora, a Sredoje Lukić na 30 godina zbog ratnih zločina u Višegradu, od kojih su neki među najstrašnijim epizodama rata u Bosni i Hercegovini, poput spaljivanja živih ljudi u zatvorenim kućama.

Za masovna silovanja i držanje u ropstvu žena bošnjačke nacionalnosti nisu odgovarali budući da ih tužiteljstvo za to nije ni optužilo zbog smanjenja obujma suđenja, makar su se tijekom izvođenja dokaza mogla čuti i takva svjedočenja.

Obojica rođaka žalila su se na visoke kazne zatvora koje im je prvostupanjsko vijeće dodijelilo nakon što je tužiteljstvo prezentiralo dokaze o spaljivanju oko 140 djece, žena i staraca bošnjačke nacionalnosti u Višegradu, mjestu na jugoistoku Bosne i Hercegovine, u kojem su, prema optužnici, Lukići sijali teror kao vođe paravojnih skupina.

Do kraja suđenja Milan Lukić, koji se do uhićenja skrivao u Argentini, tvrdio je kako je nevin, te da su ga žrtve i očevici zločina zamijenili sa nekim drugim.

Suđenje je trajalo od 2008. do 2009.godine, a obilježio ga je skandal pokušaja podmićivanja svjedoka kako bi dao lažni alibi Milanu Lukiću, zbog čega je procesuirana za nepoštivanje suda članica njegovog tima obrane.
XS
SM
MD
LG