Dostupni linkovi

Somalija: El Šabab prijeti ubistvom svih poslanika


Grupa "El Šabab", somalijski ogranak Al kaide, zaprijetila je da će ubiti sve poslanike parlamenta Somalije i saopštila da je poslanik Mustafa Hadži Malim, koji je likvidiran u subotu, bio prvi na toj listi, javio je AFP.

"Uspješna eliminacija Malima bila je akcija mudžahedina koji su riješeni da ubiju sve skupštinske poslanike", rekao je za AFP jedan od šefova "El Šababa" koji je želio da ostane anoniman, dodajući da će njegova grupa "ubiti jednog po jednog" od preostalih 274 poslanika.

Ubijeni poslanik bio je tast bivšeg predsjednika Šarifa Šeika Ahmeda.

On je prvi parlamentarac koji je napadnut od kada je, u avgustu, izabrana nova skupština sa 275 poslanika.

Prema riječima svjedoka, poslanik je ubijen kada je izlazio iz džamije u južnom dijelu Mogadiša, gdje je bio na večernjoj molitvi.

Predsjednik parlamenta Osman Džavari nazvao je ubice "nemilosrdnima" i naglasio da ovakvi slučajevi neće pokolebati vladu u ispunjavanju obaveza da služi naciji, prenosi France press.

Novi somalijski predsjednik Hasan Šeik Muhamed preživio je napad 12. septembra, samo dva dana nakon što je izabran na funkciju.

Poslije više od dvije decenije ratovanja, Somalija se vraća normalnom životu, s time što je "El Šabab" od frontalnih napada sada prešao na izvođenje gerilskih, uključujući bombaške napade.
XS
SM
MD
LG