Dostupni linkovi

Aranžman BIH sa MMF neophodan ali ne i dovoljan za podršku Svjetske banke


Šef Svjetske banke u BiH Anabela Abreu izjavila je da će, ako Bord direktora MMF-a u srijedu, 26. septembra, u Vašingtonu odobri BiH novi aranžman, to biti neophodan, ali ne i dovoljan uslov za budžetsku podršku Svjetske banke.

"Postojanje aktivnog aranžmana sa MMF-om obezbjeđuje stabilan srednjoročni makroekonomski okvir za BiH. Stabilan srednjoročni makroekonomski okvir otvara mogućnost budžetske podrške Svjetske banke u iznosu do 200 miliona dolara, međutim, to je neophodan ali ne i dovoljan uslov za budžetsku podršku Svjetske banke", pojasnila je Abreu.

Prema njenim riječima, da bi sredstva Svjetske banke bila odobrena, potrebno je napraviti reforme javne potrošnje, prvenstveno u entitetima.

Abreu kaže da je neophodno, prije svega, bolje usmjeriti gotovinske transfere ka siromašnim kategorijama stanovništva, racionalizovati i transparentije upravljati fondom plata u javnom sektoru, te provesti reforme penzionog sistema da bi bili održivi.

"Ovo su važna pitanja i za provođenje ovakvih reformi potrebna je saglasnost socijalnih partnera i spremnost na promjene društva u cjelini", istakla je Abreu.
XS
SM
MD
LG