Dostupni linkovi

Srbija od kineske banke traži 850 miliona eura kredita


Srbija je zatražila od kineske Eksim banke dugoročni kredit od 850 miliona eura za izgradnju autoputeva u Srbiji.

Kredit po veoma povoljnim uslovima je u ime Vlade Srbije zatražio ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić tokom sastanka sa potpredsjednikom Eksim banke Liu Liange.

Kredit bi se koristio za izgradnju dionica autoputa Obrenovac – Ljig na Koridoru 11 i autoputa Pojate - Preljina (Moravski koridor), čime bi se ubrzala izgradnja autoputa Beograd – Čačak i strateškog trougla autoputeva u centralnoj Srbiji – saopšteno je iz Ministarstva finansija i privrede Srbije.

Ukoliko bi ovakav dogovor bio napravljen, ugovor sa bankom i izvođačima radova bio bi potpisan do kraja godine, sa početkom radova 2013.

Dinkić je rekao da bi izgradnja ovih autoputeva bila značajna za veliki broj žitelja Srbije, jer bi ubrzala privredni razvoj i drugih regiona kroz koje će prolaziti.

Predstavnici kineske Eksim banke su istakli da je Srbija jedini strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi i da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom Srbije i Kine.

Vlade Srbije i Kine potpisale su Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture u avgustu 2009. godine.
XS
SM
MD
LG