Dostupni linkovi

Barel nafte ispod 110 dolara


Cijena barela sirove nafte pala je danas u Londonu ispod 110 dolara, usljed jakog dolara i straha od slabog rasta svjetske ekonomije nakon objavljivanja razočaravajućih podataka iz Njemačke.

Barel sirove nafte u Londonu pojeftinio je dva USD na 109,42 dolara, da bi se naknadno zadržao na 109,75 dolra. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,3 dolara nižoj cijeni od 91,59 dolara, prenosi Seebiz.

Početni entuzijazam, usljed najavljenih stimulativnih ekonomskih mjera i potezi američke, evropske i japanske centralne banake za poboljšanje stanja na tržištima imovine izblijedio je, zbog slabih podataka o rastu povjerenja potrošača.

Poslovna klima u Njemačkoj pala u septembru, peti mjesec zaredom, pokazali su podaci Ekonomskog instituta - IFO. Istraživanje je pokazalo da su kompanije pogođene dužničkom krizom eurozone, koja slabi potražnju i ulaganja.

Dodatni pritisak na cijene nafte generisalo je jačanje dolara u odnosu na euro, čime se smanjuje kupovna moć vlasnika ostalih valuta i slabi potražnja. Jedinstvenu evropsku valutu pritisla je, međutim, pojačana neizvjesnost u vezi sa Španijom i Grčkom i njihovim dužničkim problemima.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) saopštila je da je cijena barela referentne korpe njene nafte u petak iznosila 108,15 USD, što znači da je bila 2,27 USD viša nego u četvrtak.
XS
SM
MD
LG