Dostupni linkovi

Brisel: Kamiondžije blokirale saobraćajnice zbog konkurencije


Kamiondžije su danas u Briselu blokirale saobraćajnice kao znak protesta zbog pojačane konkurencije iz istočne Evrope koja, kako tvrde, utiče na pad cijene i smanjenje radničkih standarda.Skoro stotinu kamiona kretalo se veoma sporo na nekoliko prilaza glavnom gradu Belgije.

Sindikati i udruženja kamiondžija navode da su otvorene granice unutar EU nisu u skladu sa socijalnim zakonom i da su omeli tržište u bogatijim, zapadnim članicama evropskog bloka.

Nekoliko stotina vozača kamiona okupilo se i oko kružnog toka u Briselu kao znak protesta zbog uslova rada.

Pod sloganom "Jednake plate - jednaki poslovi" kamiondžije su pozvale EU da se obračuna sa nelegalnim prevoznicima putem oštrijih kontrola i da obezbijedi da njihove kolege iz istočne Evrope imaju ista primanja kao i oni iz zapadnog dijela Starog kontinenta.

Predstavnik radničkog sindikata "ABVV" Frank Morels rekao je da njihov postupak uopšte nije usmjeren na kolege iz istočne Evrope, jer oni "jedino pokušavaju da sastave kraj s krajem".

Prema njegovim riječima, vozači kamiona iz Poljske, Rumunije i Bugarske često prevoze teret u zemlje - poput Belgije, gdje rade za pola plate ili manje, i kompanije koje su svoje poslovanje prebacile u istočnu Evropu kako bi izbjegli zakone o socijalnim davanjima u bogatijim zemljama, primoravaju ih da rade u neprihvatljivim uslovima
XS
SM
MD
LG