Dostupni linkovi

Sorensen: BiH nema perspektivu dok se političari bave rekonstrukcijom vlasti


Specijalni predstavnik i šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen izavio je danas u Sarajevu da šanse BiH za brži ekonomski razvoj leže u transportnoj infrastrukturi i energetici, koji najbrže mogu privući strane investicije i osigurati nova radna mjesta.

Obraćajući se na otvaranju konferencije o ekonomskim politikama i pitanjima pod nazivom "Put ka oporavku – Odgovor na krizu", Sorensen je rekao da BiH mora smanjiti i javnu potrošnju, pri čemu je potvrdio da će EU putem IPA programa podržati strukturalne reforme neophodne za ubrzanje evropskog puta BiH.

On je ponovio da je ekonomski oporavak ozbiljno pitanje u BiH, kao i da za taj problem nema brzih rješenja.

Prema njegovim riječima, brz ekonomski oporavak neke zemlje i očuvanje njene makroekonomske stabilnosti zahtijevaju opšti politički konsenzus.

Sorensen smatra da BiH nema perspektivu niti šanse za ubrzani evropski put, ukoliko se njeni političari i dalje budu bavili rekonstrukcijom vlasti, a ignorisali neophodnost ključnih reformi i obaveza koje su prihvatili usvajanjem briselske Mape puta ka EU.

On smatra da BiH mora detaljno razmotriti i planirati svoju ekonomsku politku, te pristupiti smanjenju javne potrošnje, redukciji preglomazne i neefikasne administracije, pripremiti se za ulazak Hrvatske u EU s ciljem očuvanja tržišta i nivoa izvoza, kao i ubrzati usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa EU legislativom.

Prema njegovim riječima, novi stendbaj aranžman sa MMF-om predstavlja dobar okvir za finansijsku disciplinu u BiH.

Na otvaranju ovog skupa, čiji je organizator Centar za politiku i upravljanje, federalni premijer Nermin Nikšić potvrdio je da će novi aranžman sa MMF-om značajno doprinijeti konsolidaciji finansijskog sektora u BiH.

Nikšić je podvukao da samo putem strukturalnih reformi može biti obezbijeđen ekonomski oporavak i podignuta konkurentnost domaće privrede.
XS
SM
MD
LG