Dostupni linkovi

Selaković: Ne očekujem pozitivnu ocjenu za Srbiju u izveštaju EK


Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković rekao je danas u Briselu da ne očekuje pozitivnu ocjenu u godišnjem izvještaju Evropske komisije o napretku
Beograda, navodeći da će od poboljšanja sistema pravosuđa zavisiti i dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

"Nažalost, u ovom trenutku ne mogu reći da ćemo dobiti pozitivnu ocjenu, jer se mjeri onaj period koji je 99 odsto pokriven aktivnostima prethodne vlade. Sve što bude ova vlada uradila od početka mandata pa do kraja godine, biće uključeno tek u naredni izveštaj, tako da se ne možemo nadati pozitivnoj ocjeni", rekao je Selaković.

On je novinarima, poslije sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom i generalnim direktorom Generalnog direktorata za proširenje EU Stefanom Saninom izjavio da su mu oni predočili da od aktivnosti Srbije i onoga što ona bude radila da poboljša sistem, "konkretno, u okviru nadležnosti Ministarstva pravde, jeste nešto od čega zavisi i datum za otpočinjanje pregovora".

Srbijanski ministar pravde rekao je da je sa Fileom i Saninom imao "izvanredne sastanke, uz puno uvažavanje i međusobno poverenje" i da im je predstavio teško stanje u kome se nalazi pravosudni sistem u Srbiji i "čitav težak portfelj predmeta i problema" sa kojima ministarstvo na čijem je čelu mora u budućnosti da se nosi.

"Predočeno je akutelno stanje, mjere na kraći i na srednji rok koje ćemo primjenjivati, kako bismo to stanje rješavali, poboljšavali i našu zemlju približavali dobijanju datuma za otpočinjanje pregovora sa EU", rekao je Selaković.

On je dodao da je sa evropskim zvaničnicima razgovarao i o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je, kako je istakao, prioritet vlade u kojoj je on ministar, zajedno sa stvaranjem nezavisnog, nepristrasnog i jakog pravosuđa i dostupnosti pravde svim građanima Srbije, bez obzira u kom njenom djelu žive.
XS
SM
MD
LG