Dostupni linkovi

Iran blokirao pristup pretraživaču Google


Iran je danas blokirao pristup besplatnom elektronskom servisu - „gmail“ i ograničio pristup pretraživaču „Google“ u okviru planova za pokretanje nacionalne verzije interneta.

"Na zahtjev naroda, „Google“ i „gmail“ biće do daljnjeg filtrirani širom zemlje. Tako će biti sve do nove odluke", saopštile su vlasti.

Pristup „Google“ stranici ograničen je, pa stanovnici u Teheranu ne mogu da otvore ni elektronsku poštu preko „gmail“.

Veliki broj iranskih biznismena, čiji je rad već komplikovan zbog sankcija zapadnih država zbog iranskog nuklearnog programa, koristi „džimejl“ za komunikaciju i razmjenu dokumenata sa stranim partnerima.

Iranske vlasti su u februaru privremeno zabranile pristup „Google“ i „gmail“ zbog izbora održanih u martu. U Iranu se redovno blokiraju društvene mreže „Facebook“ i „Twitter“.

Iranske vlasti najavile su da će uspostaviti novu, domaću internet mrežu koja će poboljšati sigurnost u zemlji.

Iranski mediji su objavili da će ta iranska mreža biti u potpunosti primijenjena do marta 2013. godine, ali nije jasno da li će tada biti prekinut pristup globalnom internetu.

Iran radi na jačanju internet bezbjednosti od kada je njegov nuklearni program 2010. napadnut kompjuterskim crvom, kada su centrifuge u glavnom iranskom postrojenju za obogaćivanje uranijuma prestale s radom.
XS
SM
MD
LG