Dostupni linkovi

Sarajevo:Nastavljeno suđenje Mevlidu Jašareviću


U Sarajevu je nastavljeno suđenje Mevlidu Jašareviću za teroristički napad na amabasadu SAD u Sarajevu.Vještačenjem je utvrđeno da su prilikom napada na Ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine pucali Mevlid Jašarević, koji je optužen za ovaj teroristički napad, i najvjerovatnije, policijski službenici Sanel Šabanović i Dalibor Ćato, rekao je vještak Federalnog MUP-a Hajdar Mevludin.

Balističar Bruno Franić rekao je, u nastavku suđenja Jašareviću, da je ustanovljeno da je iz automatske puške ispaljeno 105 metaka, a pet metaka iz pištolja marke "Glock", koje su koristili Šabanovoć i Ćato.

On je potvrdio da su pregledom odjeće ranjenog Mirsada Velića pronađena oštećenja od metka na pantalonama, čarapama, pidžami i cipelama, a na odjeći Jašarevića oštećenja od jednog zrna na leđima.

Senad Dupovac, advokat Jašarevića, rekao je novinarima da su na današnjem suđenju vještaci potvrdili da je više osoba koristilo vatreno oružje, ali ne i da je iz Jašarevićevog oružja, kalibra 7,62, pogođen Velić, što znači da ga je to mogao učiniti i neko od policajaca.

"Jašarević od početka tvrdi da on nije pogodio Velića i da ne bi dozvolio njegovo izvlačenje da ga je htio povrijediti ili lišiti života", rekao je on.

Dupovac je istakao da je odbrana kao svjedoka pozivala vođu vehabija u Maoči Nusreta Imamovića, ali je on odbio da svjedoči, te ponudio da američkoj Amabasadi isplati 800 dolara odštete, a spreman je i da obešteti Velića, ukoliko se dokaže da ga je ranio Jašarević.

U nastavku suđenja u ponedjeljak, 1. oktobra, Tužilaštvo BiH će pozvati još četiri vještaka - biologa koji je bio spriječen da danas svjedoči i vještake koji su vještačili mobilne telefone, laptop koji je koristio Jašarević i municiju koja je pronađena u Maoči nakon napada na američku Ambasadu.

Tužilac Dubravko Čampara istakao je da će na iduća dva ročišta Tužilaštvo završiti sa iznošenjem dokaza.

Suđenje Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću počelo je 15. juna. Jašarević je prilikom napada na američku Ambasadu u Sarajevu oko 45 minuta u blokadi držao centar grada, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Prema optužnici koju je 23. aprila podiglo Tužilaštvo BiH, Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić su napadom na američku Ambasadu planirali da iznude ustupke od organa vlasti zahtijevanjem da NATO snage napuste Avganistan, te su prijetili građanima SAD i Njemačke.
XS
SM
MD
LG