Dostupni linkovi

Štrajk novinara u Grčkoj - nema vijesti na radiju i TV


Grčki su novinari, u znak protesta zbog novih mjera štednje, stupili u 24-satni štrajk.

Kako javlja AP, na televizijskim i radio stanicama danas nema vijesti, a sjutra neće izaći nijedan dnevni list. Sve se to dešava uoči generalnog štrajka u srijedu, koji je takođe motivisan planiranim mjerama štednje vlade u Atini.

Zbog generalnog štrajka, koji su pokrenula dva najveća sindikata u zemlji, neće raditi škole, dobijanje medicinskih usluga biće otežano, a vozovi i feriboti neće saobraćati. Grčki novinari su i u maju ove godine organizovali sličan štrajk, zbog velikog smanjenja plata, usljed postojećih mjera štednje.

Sve do skora, u Grčkoj, zemlji Evropske unije sa 11 miliona stanovnika, postojalo je 11 televizijskih kanala, 71 radio stanica, više od 22 dnevna lista i bezbroj nedjeljnika i mjesečnika.

Otkako je 2010. godine krenula kriza, 30 odsto novinara je ostalo bez posla a mnogi dnevni listovi poput Apogevmatinija, Elefterotipije i Kosmos tu Ependiti prestali su da izlaze zbog drastično smanjenih tiraža.

Vlada u Atini najnovijim paketom mjera planira da uštedi oko 11,5 milijardi eura.Grčka je teško opterećena dugovima, i mora da usvoji ove mjere, ako želi da dobije novu pomoć međunarodne kreditorske trojke.

Ta pomoć joj je neophodna da izbjegne bankrot.

U paketu mjera štednje su, pored ostalog, smanjenja plata i penzija i kasniji odlazak u penziju - granica za to bi se podigla sa 65 na 67 godina.
XS
SM
MD
LG