Dostupni linkovi

U Bjelorusiji glasovalo 74,3 posto birača


U Bjelorusiji su održani parlamentarni izbori. Oko 7.000.000 birača biralo je 110 zastupnika parlamenta te najzatvorenije zemlje u Europi kojoj je Zapad uveo sankcije zbog represije protiv predstavnika oporbe.

Bjeloruske vlasti ustvrdile su da je odaziv birača bio velik jer je, unatoč pozivu oporbe na bojkot, na birališta izašlo 74,3 posto birača.

Predsjednica izborne komisije Lidija Jermošina izjavila je na konferenciji za novinare da je u parlament izabrano 109 od ukupno 110 zastupnika, a u jednom okrugu glasovanje će biti ponovljeno. Pritom je izrazila sumnju da je ijedan predstavnik opozicije ušao u novi parlament.

Dvije glavne oporbene skupine - Ujedinjena građanska stranka i Bjeloruska narodna fronta - bojkotirale su izbore i povukle svoje kandidate s izbornih lista prosvjedujući zbog kršenja izbornih pravila. One su pozvale birače da ne izlaze na izbore, već da nedjelju iskoriste za izlet na selo ili odlazak u ribolov.

Predsjednik Aleksandar Lukašenko odbacio je svaku sumnju u namještanje izbornih rezultata.

"Ako netko sumnja u izbor Bjelorusa, onda ne znam prema kojim standardima i zakonima organizirati izbore. Oporbene stranke koje bojkotiraju izbore jednostavno su kukavice koje nemaju što poručiti narodu", rekao je Lukašenko.

Ankete pokazuju da više od 90% birača i ne zna tko ih zastupa u parlamentu.
XS
SM
MD
LG