Dostupni linkovi

Ban upozorio Ahmadinedžada na opasnost zapaljive retorike


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun upozorio je predsednika Irana Mahmuda Ahmadinežada na opasnosti zapaljive retorike.

Generalni sekretar UN je upozorio na potencijalno štetne konsekvence zapaljive retorike, retorike suprotstavljanja i pretnji više država sa Bliskog istoka, navedeno je u saopštenju pres službe Banove kancelarije, preneo je Rojters.

Ban je rekao Ahmedinežadu i da Iran treba da "preduzme neophodne mere kako bi pridobio poverenje medjunarodne zajednice da je njegov nuklerani program isključivo miroljubive prirode".

Komandant elitne iranske vojske Čuvari revolucije Amir Ali Hadžizadeh uizjavio je juče da bi Iran mogao izvesti preventivni napad ako se Izrael bude pripremao za napad na tu zemlju. "Ako dodje do vojnog sukoba izmedju Izraela i Irana više ništa neće biti predvidivo i to će prerasti u Treći svetski rat", izjavio Hadžizadeh za iransku tv mrežu na arapskom "Al-Alam".

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je, s druge strane, da bi Izrael mogao da napadne iranske neklearne ciljeve i kritikovao stav američkog predsednika Baraka Obame da treba dati više vremena sankcijama i diplomatiji u nameri da se Iran spreči da dodje do atomske bombe.

Iran negira da pokušava da napravi nuklearno oružje i ističe da je njegova nuklerana politika mroljubiva i usmerena ka dobijanju električne energije. Dvojica zvaničnika, takodje, su razgovarali i o Siriji, jer je Iran optužen da koristi civilne letilice da bi prevozio vojni personal i velike količine oružja preko iračkog vazdušnog prostora da bi pomogao sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu da slomi otpor pobunjeničkih snaga u toj zemlji.
XS
SM
MD
LG