Dostupni linkovi

Opozicija u Belorusiji ne priznaje rezultate parlamentarnih izbora


Predstavnici pet beloruskih opozicionih partija ocenili su da se današnji parlametnarni izbori ne mogu nazvati transparentnim i demokratskim i saopštili da ne priznaju rezultate glasanja.

Netransparentnost i mešanje vlasti u izborni proces daju nam pravo da, nezavisno od rezultata glasanja, i pre njihovog objavljivanja, ne priznamo izbore, navedeno je u izjavi koju su potpisali predstavnici pet partija.

To su Beloruski narodni front, Beloruska partija levičara "Pravedni mir", Beloruska socijal-demokratska partija (Gromada), pokret "Za slobodu" i građanska kampanja "Govori istinu".

Iz tih partija podsećaju da u izborne komisije nisu uključeni predstavnci opozicionih političkih struktura, preneli su ruski mediji.

Izborna komisija je, u međuvremenu, izbore proglasila uspešnim pošto je do 14 sati po lokalnom vremenu glasalo više od 50 odsto upisanih birača.

Po beloruskim zakonima, izbori su uspeli ako je na njima učestvovali više od 50 odsto od ukupnog broja birača, kojih ima sedam miliiona i 40.000.

Na izborima na 110 poslaničkih mandata pretenduje 293 kandidata.
XS
SM
MD
LG