Dostupni linkovi

Morsi: SAD moraju iz korena da menjaju pristup arapskom svetu


Predsednik Egipta Muhamed Morsi izjavio je da SAD treba iz korena da promene pristup arapskom svetu, pokažu veće poštovanje za njegove vrednosti i pomognu u stvaranju palestinske države, ako žele da prevaziđu bes koji prema toj zemlji raste već decenijama.

Uoči svoje prve posete SAD od kako je stupio na dužnost šefa države, Morsi je u intervjuu za Njujork tajms ocenio da je Vašington navukao na sebe ogorčenost islamskog sveta zbog podrške koju je davao diktatorima, kao i Izraelu u sporu s Palestincima.

Morsi, koji će ove nedelje u Njujorku prisustvovati sastanku Generalne skupštine UN, u intervjuu američkom listu rekao je da SAD treba da poprave odnose s arapskim svetom i obnove savezništvo s Egiptom.

Amerikanci imaju posebnu odgovornost prema Palestincima jer su SAD potpisale 1978. u Kemp Dejvidu sporazum o povlačenju izraelske vojske iz Gaze i sa Zapadne obale kako bi se omogućilo uspostavljane palestinske države, rekao je Morsi.

On je dodao da SAD moraju da poštuju istoriju i kulturu arapskog sveta, čak i kada su one u suprotnosti s vrednostima zapada. "Ako želite da prosuđujete o postupcima egipatskog naroda prema standardima nemačke, kineske ili američke kulture, onda tu nema mesta ocenama. Kada Egipćani odluče da urade nešto, Amerikanci se s tim verovatno ne slažu, a kada Amerikanci odluče nešto da urade, to naravno nije odgovarajuće za Egipćane", kazao je on.

Ipak, upitan da li su Kairo i Vašington saveznici, Morsi je odgovorio da u budućnosti vidi Egipat i SAD kao "prave prijateljske" zemlje.
XS
SM
MD
LG