Dostupni linkovi

Štrajk Simfonijskog orkestra u Čikagu


Uprava Simfonijskog orkestra Čikaga saopštila je danas da su muzičari orkestra stupili u štrajk jer nisu zadovoljni predlogom o trogodišnjem kolektivnom ugovoru.

Ugovor bi omogućio muzičarima minimum sedmične plate od 2.795 dolara za prvu godinu rada, 2.835 dolara za drugu i 2.910 dolara za treću. U prethodnom ugovoru u prvoj godini se zarađivalo 2.785 dolara.

"Žalimo zbog neprijatnosti koje štrajk muzičara nanosi našoj publici i dodajemo da je Uprava opredeljena za postizanje fer dogovora", rekla je predsednica Uprave Debora Ruter (Deborah Rutter).

"Muzičari čikaškog Simfonijskog orkestra su profesionalci svetskog ranga i zaslužuju svaki dolar i svaku beneficiju ponuđenu u ugovoru", dodala je Ruterova.

Muzičari i uprava su se ranije dogovorili da otvore sezonu 2012-2013. ove nedelje i dok traju pregovori o ugovoru koji su počeli letos. Probe i koncerti održani su ove nedelje, kao što je bilo predviđeno.

Muzičari i uprava imali su 11 razgovora o ugovoru, ali muzičari nisu prihvatili konačni predlog udruženja i odlučili su da stupe u štrajk.

Koncert koji je zakazan za večeras je otkazan zbog štrajka.
XS
SM
MD
LG